Waarom The Masterson Method® en Performance Horsemanship zo goed samengaan

Leestijd: 5 min

Gastdocentschap bij Performance Horsemanship

Sommigen weten dat ik gastdocent ben bij de opleiding Performance Horsemanship van Irene Smeets.


Irene en ik kennen elkaar al 15 jaar. Irene vond mijn paard Jay voor mij in 2009, en tot ze uitgeschakeld werd door haar hoefkatrol ontsteking, hebben Jay en ik alles meegemaakt wat Irene in aan paardentraining heeft (bij)geleerd. Het uitgangspunt daarbij was altijd goed Natural Horsemanship, of (hoe ik het vaak uitleg aan niet-paarden-kenners) zo natuurlijk en vriendelijk mogelijk omgaan met paarden.

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende systemen van Horsemanship dat het voor buitenstaanders vaak niet meer te volgen is. De ene methode is gebaseerd op oude meesters, de andere op persoonlijke ervaringen. Sommige neigen naar een spiritueel ontwikkelingspad, en steeds vaker zie ik programma’s die afgeleid zijn van originele methoden uit het verleden, met een modern marketingjasje eromheen om het hip te maken.

De kracht van Irene is naar mijn mening dat ze altijd haar eigen ontwikkelingspad heeft gevolgd en zich niet heeft gecommitteerd aan één methode als dé ware. Alleen kennis en technieken waarvan zij zelf voelde en uit eigen praktijkervaring kon bevestigen dat die het belang van het paard voorop stelden, komen terug in haar opleiding. Cursisten worden zowel theoretisch als praktisch wegwijs gemaakt in de emotionele en mentale wereld van het paard, met als doel in balans met het paard te kunnen trainen door optimale communicatie tussen mens en paard.

Jay en ik in 2016, synchoniteit in de stap

 

De opleiding is soms een harde les, vooral voor degenen die uit de traditionele wereld erin stappen. Je eigen blinde vlekken en gebrek aan kennis en kunde komen bloot te liggen. Je paard gaat echt open en eerlijk met jou communiceren en heeft niet altijd een even prettige boodschap te brengen. Ik vind de opleiding echter zo waardevol dat ik zou willen dat het verplicht was voor alle paardenbezitters. Want als je eenmaal hebt leren kijken naar de subtiele signalen van het paard, kun je ze nooit meer negeren.

En dat is dan dus ook meteen de eerste overeenkomst waarom een kennismaking met The Masterson Method® technieken zo goed past in haar opleiding: het belang en welzijn van het paard staan bij beiden op nummer één.
Kijken naar de signalen die een paard afgeeft en ze op de juiste wijze interpreteren en daarop acteren is een rode lijn in zowel de opleiding als in een Masterson Method® sessie. Het paard geeft ons gewoon alle informatie die we nodig hebben om het te helpen weer terug in balans te komen, zowel mentaal als fysiek. Alleen we moeten het wel leren zien én willen zien én er ook daadwerkelijk naar luisteren. Een staart die zwiept zal veel vaker een mentaal of fysiek ongemak als oorzaak hebben dan dat het gebruikt wordt om een vlieg weg te jagen. En ook de manier waarop een staart zwiept zal kunnen verschillen en daarmee ook verschillende aanwijzingen over wat het paard wil communiceren met zich meebrengen.

Een tweede overeenkomst is dat zowel de technieken die de studenten in de Performance Horsemanship Academy leren áls de technieken van The Masterson Method®, uitgaan van zachtheid.
Paarden zijn nu eenmaal vluchtdieren, dus minder druk heeft gewoon meer effect dan meer druk. Of wat ik ook wel eens zeg: een paard is zo gevoelig dat hij een vlieg voelt voordat hij op zijn huid landt, waarom denk je dan dat schreeuwen, duwen en trekken nodig is om te communiceren met een paard?
Als voorbeeld voor zachtheid om mentale ontspanning te creëren zou je kunnen denken aan een  Horsemanship techniek als Focus for Relaxation. En zachtheid om fysieke ontspanning te creëren is natuurlijk hét handelsmerk van The Masterson Method®.  Door onder het weerstandniveau van het paard te blijven zal het zenuwstelsel van het paard uiteindelijk niet anders kunnen dan het signaal “het is veilig dus we kunnen ontspannen” naar de desbetreffende weefsels sturen.

Een vierde overeenkomst van beide systemen is dat waar het in eerste lijkt te gaan over technische technieken leren, het uiteindelijk lijkt te gaan over hoe jij als persoon persoonlijk tegenover het paard staat.
Wil je je paard kunnen helpen te ontspannen, zul eerst zelf in balans moeten zijn en heel mindfull in het hier en nu kunnen opereren.
Probeer maar eens de Matching Steps oefening uit te voeren terwijl je in jouw hoofd bij het niet zo prettige commentaar van je collega van vanochtend bent.
Dat geldt ook voor het goed uitvoeren van de Blaasmeridiaan Techniek. Mindfull erbij blijven, om zacht te kunnen blijven, om te kunnen blijven meebewegen en de signalen van het paard niet te missen, zijn een essentieel onderdeel van het succes van de uitvoering ervan.
Het gaat dus bij de samenwerking met het paard blijkbaar vaker over jezelf dan over het paard. En dat besef heb je bij zowel The Masterson Method® als bij Performance Horsemanship toch écht wel nodig.

Dat de filosofie “relaxation is key for optimal performance” bij beide, dus als derde overeenkomst, ook onderdeel uitmaakt van de basis gedachte staat als een paal boven water.
Zonder mentale ontspanning, is er geen fysieke ontspanning mogelijk, en vice versa.
Soms of wellicht zelfs vaak, is het een kip-en-ei verhaal. Zorgt een fysiek probleem ervoor dat een paard zich niet kan ontspannen? Of heeft een mentaal of emotioneel probleem zich vastgezet in het lichaam van het paard en kan hij daardoor fysiek niet meer optimaal functioneren?

En het geweldige van de combinatie van deze twee instrumenten is dus ook dat als de ene ingang niet werkt, je nog een andere hebt naar ontspanning!

 

Als Horsemanship technieken niet tot mentale ontspanning leiden, kun je het paard fysiek onderzoeken. Lijkt het paard fysiek in orde maar is er toch mentale spanning, dan zijn er technieken om het paard hierbij te helpen.
Dat zonder ontspanning, of dit nu mentaal of fysiek is, iets nieuws leren heel lastig is, is een bekend feit. En dus heb je fysieke én mentale ontspanning nodig om te komen tot een verbeterende prestatie van het paard. Ook dat is een overeenkomt van beide systemen: te komen tot een verbeterende prestatie van het paard.

Daarom is, als je het aan mij zou vragen, de ultieme ingang voor een succesvol partnership het beheersen van zowel de Performance Horsemanship technieken als de basis Masterson Method® technieken.

In de bak oefenen met Horsemanship technieken, wegstappen om e.e.a. te laten bezinken bij je paard, en vervolgens Masterson technieken toepassen om fysieke spanning te verminderen of het leerproces te verdiepen, is dé manier om met je paard te werken.
Beide technieken helpen het paard om (nieuwe) positieve neurologische paden te maken, naar mij idee vooral doordat er geluisterd wordt, waardoor het paard zich ook veilig genoeg voelt om te kunnen ontspannen.

En dat is waar je als trainer of eigenaar naartoe wilt: dat het paard vertrouwen in jou heeft en begrijpt dat de wereld niet zo gevaarlijk is als zijn natuurlijke vluchtsysteem hem vertelt, waardoor en gelijkwaardig partnership mogelijk wordt.

Voor de opleiding van Irene kun je informatie vinden op Opleiding Paardensport | Performance Horsemanship Academy en voor een afspraak voor een Masterson Method® voor je paard sessie kun je via de knop hieronder contact met mij opnemen.