De complexe connecties in het lichaam van een paard: Het raadsel van oorzaak en gevolg

Leestijd: 4 min

Ken je het liedje Dry Bones van The Delta Rhythm Boys? “The toe bone is connected to your foot bone. The foot bone is connected to your heel bone, etc, etc, etc”.
Ik moet daar altijd aan denken als ik me weer eens verdiep in de anatomie van een paard en besef hoe lastig het is iets los van elkaar te bestuderen.
In dit blog probeer ik wat dieper in te gaan op het aspect van hoe alles in het lichaam van een paard met elkaar verbonden is en hoe het vinden van oorzaak en gevolg daarom soms een uitdaging kan zijn. Dit is een fascinerend aspect, maar is soms ook gekmakend, althans voor mij 😉.
Want: hoe meer je erover leert, hoe ingewikkelder het lijkt te worden.

Het lichaam van een paard is een complex systeem van spieren, botten, gewrichten, organen en nog veel meer. Veranderingen in één gebied kunnen onverwachte effecten hebben op andere delen van het lichaam. Spieren, pezen en ligamenten lopen in elkaar over, botten worden door spieren bewogen, pezen zijn niet los te zien van de werking van spieren. En dan heb je ook nog het uitgebreide netwerk van fascia. Fascia wordt ook wel het grootste orgaan van het lichaam genoemd. Het is het bindweefsel dat als een driedimensionaal web door het hele lichaam loopt en spieren, botten en organen met elkaar verbindt. Niets functioneert in een lichaam zonder dat fascia mee doet.

Wanneer er een verstoring optreedt in dit fasciale netwerk, kan dit een kettingreactie van problemen veroorzaken. Een blessure in één gebied kan bijvoorbeeld leiden tot compensatiegedrag in andere delen van het lichaam, wat op zijn beurt weer nieuwe problemen kan veroorzaken.
Dit maakt het voor paardenbezitters en dierenartsen soms lastig om de oorzaak van een probleem te achterhalen. Het kan zijn dat de werkelijke oorzaak van een probleem zich op een andere plek in het lichaam bevindt dan waar de symptomen zich manifesteren.

Naast de fysieke connecties in het lichaam van een paard, spelen ook mentale en emotionele factoren een belangrijke rol bij het welzijn en de gezondheid van het dier. Stress, angst en spanning kunnen zich manifesteren als fysieke symptomen, zoals spierspanning, verminderde eetlust en gedragsveranderingen. Omgekeerd kunnen fysieke problemen ook leiden tot mentale en emotionele stress bij het paard. Dit is het bekende kip en het ei dilemma, waarbij echter steeds meer de mening gedeeld wordt dat psychologische problemen wel eens de grootse oorzaak van fysieke problemen zou zijn.

Een ander belangrijk aspect dat bijdraagt aan het raadsel van oorzaak en gevolg in het lichaam van een paard, is het feit dat het een vluchtdier is. Als prooidieren hebben paarden de natuurlijke neiging om ongemakken en pijn te compenseren om te overleven. Ze kunnen subtiele veranderingen in hun houding, gangwerk en gedrag vertonen om zwakte te verbergen en om niet als een gemakkelijke prooi te worden gezien. Het is belangrijk om te erkennen dat paarden meesters zijn in het verbergen van pijn en ongemak, waardoor het cruciaal wordt om aandacht te besteden aan subtielere signalen en veranderingen in gedrag, prestaties en fysieke toestand. Door geduldig te observeren en te luisteren naar de signalen die het paard geeft, kunnen we beginnen te begrijpen hoe compensatiegedrag en het verbergen van pijn een rol spelen in het complexe puzzelstukje van oorzaak en gevolg.

Het is dus een duidelijke conclusie dat om het raadsel van oorzaak en gevolg in het lichaam van een paard op te lossen, het essentieel is om een holistische benadering te hanteren. Dit betekent dat we verder moeten kijken dan alleen de symptomen en de onderliggende oorzaken moeten aanpakken. In plaats van alleen het behandelen van een specifiek probleemgebied, moeten we het lichaam als geheel behandelen.

Dit is waar lichaamswerk voor paarden en andere complementaire therapieën een belangrijke rol kunnen spelen. Technieken uit bijvoorbeeld osteopathie, cranio sacraal therapie of een energetische healing sessie richten zich op het herstellen van de balans in het hele lichaam, het bevorderen van de natuurlijke genezingsprocessen en het stimuleren van het zelf herstellend vermogen van het paard.

Uiteraard ben ik van mening dat je met The Masterson Method® de beste uit alle manuele therapieën te pakken hebt 😉. De technieken en de algemene filosofie van The Masterson Method® houden rekening met álle genoemde aspecten genoemd in dit blog. Zo werkt het niet alleen direct op spieren en gewrichten in, maar beïnvloedt het ook de zachtere weefsel zoals fascia. Plus, doordat we als behandelaars zacht blijven en mét het paard samenwerken om spanningen los te werken, wordt een vluchtreactie van het paard vermeden. En daardoor zal het paard eerder en beter laten zien waar het precies problemen heeft. En omdat een Masterson Method® sessie een paard vaak in een toestand van ontspanning zal brengen (zijn parasympatische zenuwstelsel wordt sterk geactiveerd, zie hiervoor mijn vorige blog), kunnen vaak ook mentale issues losgeweekt kunnen worden.
Daarbij denk ik overigens zeker niet dat een Masterson Method® sessie álle fysieke of psychologische problemen van een paard zal oplossen 😉. Maar een feit blijft: hoe meer ontspanning, hoe meer het paard holistisch gezien terug in balans kan komen en hoe meer issues het paard kan loslaten: zowel lichamelijk als mentaal. En dán hoéf je ook eigenlijk niet écht de oorzaak en gevolg precies helder te hebben.

Wil je nu ook eens ervaren wat zachte aanraking doet bij jouw paard ?
Neem dan contact met mij op voor een kennismakingssessie voor maar € 50 !
Dat kan je doen door o.a. hieronder te klikken of mij via WhatsApp een berichtje te sturen.


Dit stuk is niet bedoeld om een diagnose, behandeling of genezing voor aandoeningen of ziektes te bieden. Ook vervangt het niet de juiste veterinaire zorg. Het is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en weerspiegelt mijn persoonlijke mening. Uit veiligheidsoverwegingen is het altijd verstandig uw eigen dierenarts te raadplegen, voordat u begint met enige vorm van therapie voor uw paard.