Mijn persoonlijke paarden verhaal


Paarden hebben mij altijd op magische wijze aangetrokken.
Volgens sjamanistische inzichten is het mijn krachtdier.
Ik heb nooit geweten waar die fascinatie vandaan kwam, niemand in mijn familie had er last van, maar ik was denk ik al besmet met het paardenvirus voor ik goed kon lopen. Op de kermis gewoon op afstand naar de paardjes kijken. Ik denk dat ik dat uren had kunnen volhouden, als dat had gemogen van mijn moeder.

Pas op mijn 18e heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik van mijn eigen verdiende geld paardrijdlessen gaan nemen op de plaatselijk manege. Wat een genot, elke week op nieuw, alleen de geur al.
Uiteindelijk vond ik het paarden poetsen en opzadelen veel leuker dan het feitelijke rijden.  Maar ik had pas veel later door waarom.
Toen ik wat langer op de manege reed, werd ik op de ‘moeilijkere’ paarden gezet in de les, zonder dat er natuurlijk écht tijd en aandacht was om te leren hiermee om te gaan. En toen kwam er dus angst en ook het gevoel dat er iets niet klopte om te hoek kijken. En dus ben ik vanaf mijn midden 20 tot mijn midden 30  met tussenpozen gestopt met paardrijden.
Later zelfs helemaal. Ik was getrouwd, had een man die niets met paarden had, en was druk bezig mezelf helemaal aan te passen aan het leven zoals ik dacht dat anderen van mij verwachten. Het huwelijk hield natuurlijk niet stand, omdat je jezelf nu eenmaal niet kúnt aanpassen naar het beeld van anderen, zonder dat je daar jezelf zoveel geweld mee aandoet, dat dit zeer gaat doen.

Na de echtscheiding heb ik eerst een hele tijd erover gedaan om tot de conclusie te komen dat overleven geen leven was, en dat ikzelf tot actie moest overgaan wilde dat er iets ging veranderen in mijn leven. Dus ging ik terug op zoek naar mijn passie: paarden. Alleen wist ik wel dat het ánders moest dan gewoon weer in de manege rondjes rijden.
Ik had namelijk inmiddels Reiki inwijdingen ondergaan, heel wat intuïtieve ontwikkelingscursussen en het eerste jaar van de Silverlinde natuurgeneeskundige veterinair opleiding gevolgd. Hiermee was mijn bewustzijn over paardenwelzijn en wat wij mensen in het algemeen een vertekend beeld over dieren kunnen hebben, behoorlijk gegroeid.
Ik zocht en vond Irene Smeets van King’s Crossing. Zij gaf western riding lessen en was Emiel Voest instructeur. Dát het andere wat ik zocht.

 

"Remember: You can't get it wrong, because you will never get it done."


In juni 2008 begon ik bij Irene op een lespaard met rijdlessen, op Valentijnsdag 2009 kwam mijn eigen gouden paardje Jay daar op stal te staan. En wat een reis hebben we samen gemaakt !
Irene bleef zich door ontwikkelen en Jay en ik deden overal aan mee. Parelli, methode Antoine de Bont om een paard recht te richten, extreme horsemanship trainingen, en wedstijden rijden: tot op NK niveau bij de WRAN toe. Twee maal werden we Nederlands Kampioen in de discipline Western Horsemanship.
Totdat Jay na het NK in juli 2015 onregelmatige begon te lopen en ging struikelen. In november 2015 werd via MRI bevestigd: ze had hoefkatrol ontsteking in beide voorvoeten.

De jaren erna waren vreselijk, maar achteraf gezien enorm leerzaam. Met als dieptepunt het advies van de dierenartsen om haar te laten inslapen.
Uiteindelijk heb ik begin 2018, na het zoveelste verlies van ijzers en mislukte inspuiting, alle gangbare adviezen de deur uit gegooid: bijzonder beslag eraf, geen pijnstillers meer, kurkuma, glucosamine, MSM, duivelsklauw erin. Ook heb ik de beslissing gewoon uitgelegd aan mijn paard: ” Luister, ik weet écht niet meer wat ik meer voor je kan doen dan dit. Je zult het ermee moeten doen, en als je in de herfst nog steeds laat zien dat je pijn hebt, gaan we afscheid van elkaar nemen. Want nog een winter in modder ellende ga ik je niet aandoen”.

Eerst ging het slechter, en schuldgevoel en twijfel werd een dagelijks onderdeel van mijn leven, maar daarna ging het langzaam beter. En in de zomer vond ik, ook weer door Irene Smeets, de Masterson Method® methode. Ik kon Jay helpen met haar secundaire compensatie issues en de spanningen die zich vastgezet hadden in haar lijf los werken. Ik had iets gevonden waardoor mijn originele passie weer aangewakkerd werd: ik kon paarden écht helpen.

Helaas heb ik Jay na een koliek aanval eind oktober 2021 moeten loslaten. Maar ik blijf haar voor altijd dankbaar dat zij in mijn leven was en wat zij mij allemaal geleerd heeft.

Vandaar is de gretigheid naar meer kennis en kunde alleen maar gegroeid. Met elke cursus of workshop die ik volg en elk boek dat ik lees, groeit het besef dat ik eigenlijk nog niets weet over paarden en hoe wij ze kunnen helpen in deze wereld. Het is een weg op zichzelf. En ik denk ook dat wij als mensen sowieso nooit uitgeleerd zullen raken en dat dit ook niet ons streven moet zijn.
Ons bewustzijn en kennis over onszelf en de wereld om ons heen kan nooit groot genoeg zijn.

Monika Potabi

Gevolgde cursussen, workshops en opleidingen

2003  CICO Utrecht Intuïtieve ontwikkeling I
2003  Usui REIKI 1 ste en 2 e graad
2004  CICO Utrecht Intuïtieve ontwikkeling II
2004  Civas Kristaltherapie cursus
2005-2006 1ste jaar van de 5 jarige Silverlinde opleiding tot Natuurgeneeskundig veterinair (niet afgemaakt wegens echtscheidingsproblematieken)
2012  Intuïtieve opleidingen Rotterdam, AURA HEALING certificaat
2012  RECONNECTION HEALING® Level I/II
2013  MARTA WILLIAMS workshops, Intermediate Animal Communication, Advanced Animal Communication,                                                                                             Medical Intuition and Energy Healing, Communicating with nature
2016  BusinessGuru Coach BE opleiding
2018  Avalon Ruiterbegeleiding, De kunst van Balans & Beweging
2018   Masterson Method 2-day Beyond Horse Massage workshop
2018   Masterson Method Beyond Horse Massage Home Study Course
2018   Avalon Ruiterbegeleiding, cursus Anatomie – Biomechanica – Massage
2018   Masterson Method Advanced 5-day Course
2018   Avalon Ruiterbegeleiding, theorie school
2019   Avalon Performance USA, Equine Anatomy and Health Consideration Course
2018 – 2020    Masterson Method Fieldwork Course Block 1 – 3
2020 – 2021    TRUST TECHNIQUE Video course
2020    BeStable, training Unwinding the Horse
2020 – 2021    Center of Excellence Equine Psychology Diploma
2021    Gilligan Tabour GB Equine Rehab and Posture Training
2021    Diverse webibars Gillian Higgings Horses Inside Out
2021    CERTICIFATION COURSE MASTERSON METHOD®  In Eggestof DE, by Walter Saxe
2021    Cursus intuïtief communiceren met dieren bij BRIGITTA VAN SPRONZEN
2022     Integrated Energy Therapy en EQUINE IET bij InnerJoy
2022     3 day workshop with MAGRIT COTES, healing communication with horses
2022     Webinar Nerve impigment and hoof balance with Yogi Sharp and Celeste Lazaris
2022 – 2023    Fundamentals Online Course with Thirza Hendriks, Functional Horse Training