In de humane gezondheidszorg is het heel normaal dat je naar een manuele therapeut gaat om je lichaam te helpen spanningen los te laten: wie is niet ooit naar een fysiotherapeut of masseur geweest nadat je bijvoorbeeld iets te enthousiast gesport hebt?
Ook andere therapie vormen als osteopathie, chiropractie en acupunctuur zijn bekende voorbeelden, waar mensen niet meer vreemd van opkijken als oplossingen voor lichamelijke ongemakken en het vergroten van algeheel welzijn.
Steeds meer mensen gaan beseffen dat dezelfde therapieën die hen hielpen, ook hun dieren kunnen helpen. Vooral in de prestatiearena, waar het uiteraard het meest fysiek fitste paard het beste presteert, met dito geldelijke beloningen als gevolg!
Maar je paard hoeft geen topsporter te zijn om baat te hebben bij lichaamswerk. De voordelen van manuele therapie zijn talrijk voor paarden van alle leeftijden, disciplines en activiteitsniveaus.
Onderstaand zijn mijn persoonlijk drie belangrijkste redenen waarom ik geloof dat ALLE paarden baat hebben bij lichaamswerk, en dan uiteraard met name bij een Masterson Method® sessie 😉.
- Het verbetert de bewegingsvrijheid van het lichaam
Het grootste probleem bij paarden is dat ze een heel groot compensatie vermogen hebben. Een blessure, een niet helemaal lekker passend zadel, of een berijder die onbewust niet helemaal recht op zijn paard zit: een paard compenseert dit altijd ergens in zijn lichaam, omdat een paard nu eenmaal van nature altijd op zoek is naar balans.
Het paard kan hierdoor in de loop van zijn leven zijn natuurlijke bewegingspatroon en houding veranderen om ongemakken te verminderen. Het paard kan bijvoorbeeld, om zijn geblesseerde been te ontlasten, zijn gewicht verplaatsen naar het andere been, wat kan leiden tot overmatige belasting van de andere ledematen. Dit kan op zijn beurt leiden tot spierspanning en onbalans elders in het lichaam, zoals de rug of de nek.
Door het fenomeen spiergeheugen – het vermogen van spieren om na verloop van tijd vertrouwd te raken met een bepaalde beweging – ontwikkelen paarden na verloop van tijd een permanente wellicht functionele, maar niet juiste bewegingsvorm of houding. En ook al is de blessure wellicht in een later stadium verholpen, het zadel aangepast of heeft de berijder zijn lichaam beter onder controle, een paard zal zijn nieuwe – niet natuurlijke – bewegingsvorm vaak als “normaal” zijn gaan beschouwen en zo blijven bewegen.
Met lichaamswerk kunnen we het lichaam van een paard helpen weer op een meer natuurlijke manier te bewegen door onder andere door het “hertrainen” van spiergeheugen. Nieuwe neurologische paden maken, noem ik dat altijd.
Dit kan worden bereikt door de spieren, pezen en ligamenten te stimuleren om weer te ontspannen en ze uit te nodigen “zachter” te worden. Zachtheid zorgt ervoor dat het weefsel zijn natuurlijke vorm en elasticiteit weer kan aannemen. Het weefsel “herinnert” zich hoe hij het beste zo natuurlijk mogelijk kan functioneren.
Ook wordt de bloedsomloop gestimuleerd, de toevoer van voedingsstoffen naar de weefsels wordt hersteld en de verwijdering van afvalproducten uit het gebied wordt vergemakkelijkt. Dit alles draagt bij aan het proces naar het herwinnen van de natuurlijke flexibiliteit van het weefsel.
Wanneer spieren en gewrichten dan eenmaal ontspannen zijn, kan zachte, maar vooral bewuste beweging helpen spier- of bindweefsel-verklevingen te ontwarren en het zachte weefsel weer terug te brengen naar een groter of wellicht zelfs volledig bewegingsbereik.
Door na een behandeling nog gerichte en regelmatige lichaamsoefeningen te doen, kan het paard geholpen worden om het nieuw spiergeheugen verder te ontwikkelen en het oude spiergeheugen te overwinnen.
Het paard vindt zijn natuurlijke beweegpatroon terug en vergroot daarmee uiteraard zijn bewegingsvrijheid, niet meer beperkt door zijn spiergeheugen. En uiteraard zal daardoor elke prestatie die hij moet verrichten verbeteren.
- Het vermindert de kans of een blessure
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat een lichaam dat flexibel en in balans is, minder kwetsbaar is voor blessures. Voor humane (top)sporters is het heel logisch dat men lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, nodig heeft om het lichaam te helpen in optimale conditie te komen of te blijven, om blessures te voorkomen.
Door lichaamswerk, zoals een Masterson Method® sessie, ontspannen spieren, worden de weefsels “zachter” gemaakt en vinden hun natuurlijke flexibiliteit terug.
Verder wordt de flexibiliteit van gewrichten ook verbeterd. Al met al wordt dus de hele houding, balans en coördinatie van het lichaam verbeterd, waardoor het beter in staat is (top)prestaties te verrichten.
Verder – en dat vind ik persoonlijk eigenlijk een super belangrijke reden voor het regelmatig laten uitvoeren van lichaamswerk – kan lichaamswerk paardeneigenaren helpen om problemen in bewegingen en onbalans in het lichaam van het paard vroegtijdig te detecteren. De diverse technieken vergroten uiteraard de bewegingsvrijheid van een paard, maar tonen ook heel duidelijk het gebrek aan bewegingsvrijheid aan! Het tijdig opsporen, nader onderzoeken en aanpakken van deze beperkingen biedt natuurlijk de beste kans om ernstige blessures te voorkomen. Het is inmiddels niet voor niets een bekend spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen”!
- Het bevordert het algehele gevoel van welzijn
Het is een breed gedragen opvatting dat massagetherapie gunstig kan zijn voor de mentale gezondheid van een persoon. Dit komt doordat massage kan helpen bij het verhogen van verschillende belangrijke neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die de stemming verbeteren en de niveaus van cortisol, het stresshormoon, verlagen. Nu is massage slechts één (klein) onderdeel van The Masterson Method®, maar het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat het de ontspanning van het lichaam is, die je in het algemeen écht wel beter doet voelen.
Als paarden zich emotioneel en fysiek beter voelen, vertonen ze over het algemeen meteen ook een betere mentaliteit. Dit kan uiteraard helpen bij bepaalde gedragsproblemen die vaak – sterker nog: waarschijnlijk bijna altijd – voortkomen uit lichamelijke ongemakken.
Verder heb je nog het algemeen aanvaarde feit dat sociale interactie kan bijdragen aan een verhoging van de serotonine- en dopamine-gehaltes in het lichaam. En omdat we dus, vooral tijdens een Masterson Method® sessie, afgaan op de reactie van het paard, en dus écht naar hem of haar luisteren, zal het paard zich ook “gehoord” voelen. Aldus zou het algehele gevoel van welzijn van het paard zich hier zeker en wel door kunnen verbeteren, puur en alleen door de welgemeende aandacht die het ontvangt tijdens een lichaamswerk sessie.
Laten we eerlijk zijn: als je af en toe oprechte aandacht en zorg ontvangt, ga je gewoon veel soepeler door het leven en kun je eventuele opkomende fysieke of mentale uitdagingen veel gemakkelijker aan.
Wil je nu ook eens ervaren wat een Masterson Method® sessie doet bij jouw paard ?
Neem dan contact met mij op voor een kennismakingssessie voor maar € 50 !
Dat kan je doen door o.a. hieronder te klikken of mij via WhatsApp een berichtje te sturen.
Dit stuk is niet bedoeld om een diagnose, behandeling of genezing voor aandoeningen of ziektes te bieden. Ook vervangt het niet de juiste veterinaire zorg. Het is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en weerspiegelt mijn persoonlijke mening. Uit veiligheidsoverwegingen is het altijd verstandig uw eigen dierenarts te raadplegen, voordat u begint met enige vorm van therapie voor uw paard.