De kracht van de eenvoudige, maar niet simpele, Blaasmeridiaan Techniek van The Masterson Method®

Leestijd: 5 min

 

Blaasmeridiaan_volgens_The_Masterson_Method

De Blaasmeridiaan Techniek is dé basistechniek van The Masterson Method®.
Het is een techniek die op zich in eenvoud uitblinkt.

Je volgt met luchtig aanraking de lijn van de blaasmeridiaan over het lichaam van het paard. Vervolgens let je goed op wanneer je een signaal krijgt van het paard dat hij ergens ongemak ervaart. Dat kan de beroemde knipper van het oog zijn, maar ook een oor dat naar achter draait, of een staart die zwiept. Daarna blijf je met jouw aandacht en je lichte aanraking precies bij dát punt, waar het paard het ongemak heeft aangegeven, en je wacht, en wacht, en wacht, en wacht nog meer. Totdat het paard aangeeft dat hij de gevoelde spanningen aldaar heeft losgelaten. Een bekend signaal van ontspanning is het kauwen en likken. Maar ook gapen, of diep zuchten is ook een mooie reactie van het paard dat losgelaten spanning aangeeft. En daarna ga je rustig verder op de blaasmeridiaan-lijn, op zoek naar het volgende punt waar spanningen zich hebben opgehoopt.

Er zijn genoeg filmpjes te vinden op YouTube waarmee je met deze korte uitleg goed uit de voeten kunt om de techniek zelf op je eigen paard toe te gaan passen. Veelal ook meteen met buitengewone resultaten. Vaker wel dan niet is de gebruiker van de techniek dan ook zelf verbaast over hoe zo een eenvoudige techniek, waarbij je hoegenaamd niets of in ieder niet zoveel lijkt te doen, zo’n groot effect kan hebben op het paard.
Maar zoals vaak is eenvoudig nog niet altijd even simpel 😉.

Degenen die The Masterson Method® al kennen, weten dat de technieken feitelijk origineel uit ander modaliteiten van lichaamswerk voor paarden komen, met het grote verschil dat we daarbij interactief mét het paard samenwerken in plaats van áán het paard. Zo is de blaasmeridiaan is een onderdeel van de Traditioneel Chinese Medicijnkunst (TCM). Het wordt ook toegepast in Shiatsu, Tuina en GuaSha massage. De luchtige aanraking van The Masterson Method® zou je kunnen vergelijken met acupressuur aanraking, of die van een energetische behandeling. Hieruit kun je dus al opmaken dat je niet “zomaar” iets simpels aan het doen bent. De Oosterse Geneesheren zijn al veel en veel langer bezig met het in balans brengen van een lichaam om gezondheid te bevorderen dan wij hierin het Westen, waar vaak alleen aan symptoombestrijding wordt gedaan.
De blaasmeridiaan is in hun theorie dé hoofd energiebaan die door het lichaam loopt. Een vrije doorstroom van de levensenergie Qi door de meridiaan is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Door de doorstroming te stimuleren met specifieke aanraking, kan de energiebalans worden hersteld, en kunnen blokkades worden opgeheven: het lichaam komt weer terug in balans.
Verder raakt specifiek de blaasmeridiaan de andere door de TCM geïdentificeerde meridianen aan en beïnvloedt deze ook.
De blaasmeridiaan wordt geassocieerd met het element water, wat diepte, wijsheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen symboliseert. Het wordt gezien als Yin-meridiaan, waarvan de niermeridiaan als Yang tegenhanger geldt. Het emotionele aspect van deze meridiaan wordt geassocieerd met angst, onzekerheid en vasthoudendheid.


Uit deze korte toelichting op de TCM-theorie van de blaasmeridiaan zelf, kun je al opmaken, dat eenvoudig inderdaad niet simpel is.
(Disclaimer: ik ben geen TCM-specialist en heb deze informatie puur uit naslagwerk dat mij ter beschikking staat).
TCM is duidelijk een complex systeem dat niet makkelijk in één keer te begrijpen of te overzien is, maar het biedt wel al duizenden jaren (origineel zou het uit 200 voor Christus stammen) een krachtige benadering om gezondheid en welzijn van mens en dier te ondersteunen.

 

Jim Masterson doing the Air Gap touch

Een van de redenen waarom Jim Masterson de blaasmeridiaan “gekozen” heeft als lijn om te volgen op het lichaam van het paard met zijn luchtige aanraking, is ook puur dat hij (meestal 😅) makkelijk te bereiken is door de beoefenaar.
Maar ook omdat hij over de drie belangrijkste fysieke knooppunten gaat waar men zich in The Masterson Method® op richt:
  –  de poll (de overgang van schedel naar nekwervels),
  –  het CTO gebied (de schoft, de overgang van hals naar borst) en
  –  het SL of SI gebied (het sacro-iliacaal gebied (de overgang en kruising van de lendenen, het heiligbeen en het bekken).

Uit de Masterson Method® ervaringen blijkt dat in deze gebieden zich spanningen vastzetten die de bewegingsvrijheid en daarmee de prestaties van het paard het meest beïnvloeden. De theorie is: hoe minder ongemak of hoe meer lossigheid in deze gebieden, hoe functioneler het paard zijn lichaam kan gebruiken om vrij en in balans te bewegen.

En ook hier geldt weer: het is voor iedereen eenvoudig te begrijpen dat deze gebieden inderdaad snel spanningen vasthouden en het dus logisch is dat je die zo los mogelijk wilt hebben. Maar ga je in detail naar de anatomie van deze gebieden gaat kijken, dan is eenvoudig hier zeker niet simpel te noemen 😏.

Als voorbeeld omvat het CTO-gebied van het paard een complexe combinatie van wervels, waaronder de laatste halswervels en eerste borstwervel (C7-T1). Daarnaast lopen er spieren zoals de brachiocephalicus en serratus ventralis. Uiteraard kun je er ook belangrijke zenuwen vinden, zoals de nervus phrenicus en de nervus brachialis. En tot slot lopen vindt je ook ligamenten zoals het nuchale ligament en het intertransversarium ligament. Allemaal spelen ze een cruciale rol bij het verbinden van de nek en de borstwervelkolom van het paard.
En omdat alles met elkaar verbonden is (zie mijn vorige blog hierover), beïnvloed je dat dus allemaal met het uitvoeren van de Blaasmeridiaan Techniek op dat punt. Heel eenvoudig, maar niet simpel dus, maar ondertussen wel erg krachtig!

 

Maar wat ik persoonlijk altijd de meest bijzondere kracht van de Blaasmeridiaan Techniek vind, is wel het effect daarvan op de relatie met het paard. In de theorie van de Masterson Method® staat daarover geschreven dat het bij de Blaasmeridiaan Techniek gaat om de correlatie tussen jouw aanraking en de reactie van het paard daarop. Dát is waar het in de basis om draait bij The Masterson Method®. Het paard ervaart de luchtige aanraking niet als een gevaar en het lijf reageert daarop met ontspanning (lees de uitleg over hoe dit werkt in dit stuk van mij). Maar wat gebeurt er nog meer?

Omdat jij als beoefenaar de aanraking verricht én erbij blijft, zal het paard snel in de gaten krijgen, dat jíj het bent die die ontspanning initieert. Jíj luistert naar hem, doordat je zijn signalen oppikt en juist interpreteert, en adequaat daarop reageert. Het paard gaat hierdoor leren dat jij écht naar hem luistert en hem begrijpt en ook rekening met hem houdt. Hij voelt zich gehoord juist terwijl hij zijn kwetsbaarheid laat zien. Dát schept zo een vertrouwen dat je niet snel door wat voor fysieke training of beloningen zult kunnen ervenaren. En dan laat ik het energetische aspect hiervan nog maar even buiten beschouwing 😉.
Dit alles zorgt ervoor dat je relatie met je paard absoluut zal verbeteren, want vertrouwen is iets waar het paard, zeker als vluchtdier zijnde, absoluut nodig heeft in een relatie. En wordt verder ook niets van hem verwacht, hij hoeft niet te doén, hij mag gewoon lekker ontspannen zíjn.

Dankbaarheid van een paard na een Masterson Method® sessie


Daardoor kun je als beoefenaar ook regelmatig een dankbaarheid van het paard ervaren, die je door hart en ziel zal raken. En voor mij persoonlijk is daar niets simpels aan. Maar wél het een van de meest krachtige, machtige en magische gevoelens die je als mens, maar specifiek zeker als paardenliefhebber, kunt ervaren. Dat gevoel dat je iets kunt terugdoen voor deze gewoonweg geweldige wezens, is de kernzaak waarom ik de Blaasmeridiaan Techniek de meest waardevolle techniek van The Masterson Method® vind.

 

 

 

Wil je nu ook eens ervaren wat de Blaasmeridiaan Techniek doet bij jouw paard?
Neem dan contact met mij op voor een kennismakingssessie voor maar € 50!
Of kies voor een interactieve demo van deze techniek voor jou persoonlijk in een privé instructie of wellicht ook gezellig voor een groepje stalgenoten tezamen. Dan kun je daarna meteen zélf ervaren hoe dankbaar jouw paard je daarvoor zal zijn 😉.
Klik hiervoor hieronder of stuur mij een WhatsApp berichtje om meer informatie te krijgen.


Dit stuk is niet bedoeld om een diagnose, behandeling of genezing voor aandoeningen of ziektes te bieden. Ook vervangt het niet de juiste veterinaire zorg. Het is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en weerspiegelt mijn persoonlijke mening. Uit veiligheidsoverwegingen is het altijd verstandig uw eigen dierenarts te raadplegen, voordat u begint met enige vorm van therapie voor uw paard.